KORONAVIRUS OHJEISTUS
Ohjeistus, jota nyt noudatamme ( Seija Koponen)
Omenamäen muistikerho WSOY:n talolla
Tullaan ehdottoman terveenä. Jos pystyy, hyvä käyttää hengityssuojainta. Niitä annetaan tarvitsijalle. Kerroksessa on WC: tilat ja käsihygieniatoiminta jo tulotilanteessa on mahdollista. Tilat ovat varmuudella puhtaita: ilmoittaudu etukäteen.
Gammelbackan muistiklubi Porvoon hyvinvointikeskuksessa Tornipolku 10
Porvoossa varaudutaan koronan leviämiseen . Erillinen vastaanotto hengitystieinfektiopotilaille aloittaa 20.3. Porvoossa koronavirustilanne on toistaiseksi rauhallinen. Valmisteluja pandemian laajenemisen varalle tehdään parhaillaan.- Terveyskeskuksen asiakasmäärät ovat vähentyneet, kun kiireettömiä aikoja on peruttu. Meillä on tällä hetkellä rauhallinen tilanne ja kiireellistä hoitoa pystytään tarjoamaan hyvin, johtava lääkäri Kati Liukko kertoo. - Avaamme erillisen vastaanoton hengitystieinfektiopotilaille. Vastaanoton perustamisella suojellaan muita asiakkaita ja henkilöstöä altistumiselta tartunnoille. Näsin tiloihin saadaan oma testauspiste koronavirustartuntaa epäileville. Lisäksi valmistelemme alueellisen sairaalaosaston avaamista koronapotilaille.
HUS:in Näsissä sijaitseva röntgen muuttuu infektioröntgeniksi. Muut röntgenkuvat otetaan Porvoon sairaalassa. Infektiovastaanotolle vain ajanvarauksella Kaikkien hengitystieinfektiota sairastavat potilaiden tulee soittaa koronavirusneuvontaa varten avattuihin puhelinnumeroihin. Niiden kautta heidät ohjataan tarpeen mukaan infektiovastaanotolle. Älä tule paikan päälle soittamatta ensin! Jos epäilet koronavirustartuntaa voit tehdä oirearvion kansallisessa Omaolo -palvelussa
Hengitystieinfektiovastaanotto toimii ajanvarauksella,arkisin ma-to klo 8-18, pe 8-17, sekä la-su 9-13.. Soita numeroihin 040 547 7764, 040 481 0344 tai 0400 608 556
- on tarkoitettu kaikille porvoolaisille hengitystieinfektiopotilaille, joiden oireet ovat niin vakavat, ettei itsehoito kotona riitä. Sijaitsee Näsin terveyskeskuksen ns. röntgenkäytävällä. Sisäänkäynti C-rapusta automaattiovien kautta ja hissillä pohjakerrokseen.
Mikäli olet kotona karanteenissa, olet yli 70-vuotias tai muuten riskiryhmään kuuluva ja tarvitset kauppa- tai ruoka-apua:
- SPR Porvoon osaston vapaaehtoisrinki tarjoaa käsipareja erityisesti heille, jotka tarvitsevat apua kauppakassien kantamiseen, apteekkiasioihin tai vaikkapa koiran ulkoilutukseen, puh. 040 757 1236.
Porvoon Uusi Apteekki palvelee koronavirusepidemian aikana
Toimi näin asioidessasi apteekissa:
- Älä tule flunssaisena apteekkiin - pyydä toista asioimaan puolestasi.
- Hae riskiryhmään kuuluvan lääkkeet hänen puolestaan - huomioithan kuitenkin tartuntariskin viedessäsi lääkkeet.
- Puolesta asioidessa ota mukaan potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä.
- Ota yhteys puhelimitse meihin 019-6897700 sopiaksesi lääkkeiden kotiinkuljetuksesta, jos apteekkiasiointi ei muuten ole mahdollista.
- Apteekissa asioidessasi pidä riittävä etäisyys toisiin asiakkaisiin - pese tai desinfioi kädet asioinnin jälkeen.
Samalla tiedoksi vielä se, että Porvoon Uudesta Apteekista saa myös Souvenaidia isomman määrän 24x125 ml hintaan 70 €. Tämänkin voi sisällyttää tietenkin halutessaan kotiinkuljetukseen. Lauri Itkonen proviisori .
- Lapsiperheiden neuvonta ja palveluohjaus 040 673 5882 (ma-pe klo 9-15)
- Aikuissosiaalityön päivystys klo 9-15, puh. 040 162 6343 (ma-pe klo 9-15)
- Ruori, ikäihmisten neuvonta, 040 676 1414 (ma-pe klo 9-15)
- Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee akuuteissa ruoka-aputilanteissa ilta- ja viikonloppuaikaan, 040 517 4194
- Maahanmuuttajapalvelut, puh. 040 136 3669 (ma-pe klo 9-15). Palvelua kielillä suomi, ruotsi, arabia, englanti ja ranska.
Kannanotto: Muistisairaiden peruspalvelujen karsiminen heikentää toimintakykyä
Emme tiedä, milloin koronaepidemia päättyy mutta tiedämme, että jo nyt liikkumisen rajoittaminen, palveluiden supistaminen ja muut poikkeustoimet heikentävät muistisairaiden elämänlaatua ja hyvinvointia.
Kotona asuvat muistisairaat tarvitsevat toimintakyvyn tukemista, läheiset myös henkistä tukea ja ohjausta. Asiantuntevan tuen ja ohjauksen tarve on poikkeusoloissa entistä suurempi. Samaan aikaan muistihoitajia ja muistikoordinaattoreita on kuitenkin siirretty muihin tehtäviin, geriatrian- ja muistipoliklinikoiden toimintaa on supistettu. Kuntouttavat toiminnot ovat tauolla.
Jos muistisairauden diagnoosivaiheen tuki ei ole riittävää, haitat heijastuvat pitkälle. Odotusaika tutkimuksiin pidentyy, mikä siirtää diagnoosia ja tarvittavan hoidon järjestämistä turhaan eteenpäin. Riittämätön tuki voi johtaa tarpeettomiin päivystyskäynteihin. Käytösoireet kotihoidossa ja hoivakodeissa voivat lisääntyä.
Muistihoitajat ja koordinaattorit tulee palauttaa tehtäviinsä ja tarvittavat tutkimusajat tulee järjestää. Rajoitustoimien kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia tulee arvioida huolellisesti ja kriittisesti. Viranomaisten tulee ohjeistaa, miten riskiryhmään kuuluvien on turvallista liikkua kodin ulkopuolella. Heitä on rohkaistava hakemaan palveluita ja tukea ja niitä on myös oltava saatavissa.
Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme pitää pystyä vastaamaan myös muuhun kuin koronaviruksesta johtuvaan palvelutarpeeseen. Pitkittyessään muistisairaiden arjen rajoitukset sekä tuen ja palveluiden vähennykset tulevat inhimillisesti ja taloudellisesti hyvin kalliiksi.
Katariina Suomu, toiminnanjohtaja, Muistiliitto
Esa Jämsen, puheenjohtaja, Suomen Geriatrit
Tom Anthoni, toiminnanjohtaja, Suomen muistiasiantuntijat